Het DNA van de Whiskey sour

Het DNA van de Whiskey sour

Wat is een Whiskey Sour?

De whiskey Sour is de perfecte mix tussen zoet en zuur. De traditionele versie van dit drankje is gemaakt van whiskey, limoensap en een klein beetje suikersiroop voor de zoete smaak. Optioneel wordt tegenwoordig vaak het eiwit van 1 ei toegevoegd voor de bekende schuimkraag. Wist je trouwens dat de schuimkraag werd uitgevonden door de Belgische barman Robert Vermeire? We kunnen dus zeggen dat deze fantastische cocktail zelfs wat Belgisch DNA heeft!

Waar komt deze unieke smaakbeleving vandaan?

De eerste keer dat men over whiskey sour sprak was in het jaar 1862 in het boek ‘The Bartenders Guide‘ van Jerry Thomas. Het is echter goed modelijk dat mensen ervoor ook al van dit drankje genoten. Net als veel andere cocktails hebben we de whiskey sour ook te danken aan matrozen en scheepslieden.

Op zee reizen was enorm hard en moeilijk in de jaren 1800. Het was vooral lastig om op lange reizen vers en proper water te voorzien, daarom waren whiskey, rum en andere sterke dranken heel populair op zee. Door het gebrek aan proper water waren er veel matrozen die last kregen van een gescheurde maag tijdens hun reizen. Dit komt vooral door het gebrek aan vitamine C.

Matrozen namen daarom vaak limoenen, citroenen en sinaasappelen mee op hun reizen. Alcohol was ook standaard aanwezig op het schip. Deze werd op kamertemperatuur bewaard, denk maar aan whiskey en rum.

De cocktail was dus een perfecte combinatie van citrus, om het scheuren van de buik tegen te gaan, en whiskey om de dorst van de matrozen te lessen.

Jarenlang werd op zee genoten van deze klassieker. Wanneer de whiskey sour ook voet aan land zette in de Verenigde Staten, werd hij razend populair en ontstonden er veel varianten. Een van de bekendste varianten is de New York Sour. Deze cocktail is gemaakt via het klassieke whiskey sour recept maar afgetopt met een scheut rode wijn.

Wil je de traditionele smaakbeleving van deze cocktail eens ontdekken? Aarzel zeker niet om een box te bestellen in onze winkel.

Santé!

Terug naar blog